Miękkie ograniczenia budżetowe a kryzys finansów regionów zwyczajnych we Włoszech - Babczuk, Arkadiusz (Soft Budget Constraints and Fiscal Crisis of Ordinary Regions in Italy, 2010)
W niniejszym opracowaniu przedstawiony został przebieg kryzysu finansów regionów zwyczajnych we Włoszech. Następnie wskazano, iż działania podjęte w celu jego przezwyciężenia (m.in. zwiększenie zakresu samodzielności dochodowej) nie okazały się skuteczne. Zasadniczą przyczyną kryzysu finansów regionów zwyczajnych jest bowiem system finansowania ochrony zdrowia utrwalający mechanizm miękkich ograniczeń budżetowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 260-269