Zarządzanie transportem w regionie - regionalny system transportowy - Zieliński, Kamil (Management of Regional Transportation - Regional Transportation System, 2010)
Jednym z podstawowych elementów polityki transportowej, zarządzania strategicznego transportem oraz infrastrukturą transportową na poziomie regionu jest projektowanie systemów transportowych. Zdefiniowanie potrzeb mieszkańców, przedsiębiorstw i instytucji w zakresie transportu, a także analiza kompetencji w zakresie zarządzania infrastrukturą liniową i punktową w regionie są podstawową determinantą projektowania systemu. Autor w artykule definiuje czynniki wpływające na rozwój transportu w regionie, a także zwraca uwagę na potrzebę oddolnej budowy systemów transportowych oraz na problem ustalenia kompetencji zarządczych w zakresie transportu intraregionalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 279-286