Wpływ projektów zagospodarowania obiektów dziedzictwa kulturowego na rozwój regionu - Kołakowski, Tomasz (Influence of Cultural Heritage Management and Adaptation Projects on the Development of Region, 2010)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie wpływu realizacji projektów zagospodarowania obiektów dziedzictwa kulturowego na rozwój regionu, szczególnie pod względem kształtowania funkcji turystycznej na danym obszarze. W artykule przedstawiono istotę dziedzictwa kulturowego, jego składowe, a także omówione zostały możliwości zagospodarowywania obiektów stanowiących przedmiot niniejszych rozważań. W drugiej części artykułu wskazano czynniki, które decydują o wydłużonym okresie pobytu odwiedzających dany obszar, m.in.: formę zagospodarowania, rangę obiektu, położenie na szlaku turystycznym itp., co z kolei ma istotny wpływ na pojawienie się w regionie ekonomiczno-społecznych efektów będących następstwem realizacji tego typu projektów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 311-321