Współczesne teorie wzrostu a decyzje inwestycyjne przedsiębiorstw regionu zachodniopomorskiego - Skubiak, Beata (Contemporary Growth Theories and Westpomeranian Companies Investing Decisions, 2010)
Współczesny rozwój lokalnych i regionalnych systemów gospodarczych jest ściśle związany z wyzwaniami, jakie niesie ze sobą globalizująca się gospodarka światowa. Celem artykułu jest przegląd wybranych współczesnych koncepcji teoretycznych rozwoju regionalnego przy jednoczesnym uwzględnieniu czynników rozwoju wskazanych w tych modelach i teoriach. Studium przypadku dotyczy województwa zachodniopomorskiego i zawiera opis gospodarki regionu, strukturę podmiotową, inwestycje oraz ocenę efektywności działań podejmowanych w województwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 322-331