Produkcja energii elektrycznej z wywaru zbożowego przy użyciu bioogniwa mikrobiologicznego - Garncarek, Zbigniew; Garncarek, Barbara; Tomaszewski, Krzysztof (Electricity Production from Wheat Stillage (Distillery Wastewater) in Microbial Fuel Cell, 2010)
Do generowania prądu elektrycznego zastosowano mikrobiologiczne bioogniwo z komórkami Bacillus megaterium, znajdującymi się w przestrzeni anodowej oddzielonej od komory katodowej membraną Nafion 117. Jako substratów używano buforowanych roztworów glukozy i wywar zbożowy. Błękit metylenowy, stosowany w charakterze przenośnika elektronów, pozwalał na generowanie większej mocy w porównaniu z czerwienią obojętną. Wyniki eksperymentów pokazują, że możliwe jest jednoczesne generowanie elektryczności i oczyszczanie ścieków. Generowana moc zależała od wielkości ładunku zanieczyszczeń, wyrażanego wartością ChZT. Maksymalną gęstość mocy 18,7 mW/m2 (4,95 kΩ rezystor) uzyskano, stosując jako substrat dwukrotnie rozcieńczoną ciekłą frakcję wywaru, bez dodatku sztucznych przenośników elektronów. W tym przypadku redukcja ChZT wywaru wyniosła 92,3%.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 122-134
Keywords: wywar zbożowy; Bacillus megaterium; błękit metylenowy; czerwień obojętna