Technologia produkcji kukurydzy i groszku konserwowego oraz funkcjonowanie systemu HACCP w wybranym zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego - Karczewska, Marzena; Kwiecień, Beata; Lesiów, Tomasz (The Technology of the Production of Maize and Peas for Canning and HACCP System in the Chosen Fruit and Vegetable Processing Plant, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu bezpieczeństwa żywności w warunkach procesu technologicznego wytwarzania kukurydzy i groszku konserwowego oraz jego oceny przez pracowników w wybranym zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego. Omówiono potencjalne zagrożenia zdrowotne żywności, które mogą pojawić się na każdym etapie produkcji, przedstawiono wartość odżywczą i zdrowotną groszku i kukurydzy konserwowej oraz ich procesy technologiczne z uwzględnieniem różnic występujących pomiędzy nimi. Z przeprowadzonych w zakładzie ankiet wynika, że podstawą osiągnięcia dobrych jakościowo i bezpiecznych produktów są odpowiednio przeszkoleni pracownicy. Wskazano także na rolę zaangażowania i motywacji do pracy. Zaproponowano przedsięwzięcia mające na celu doskonalenie funkcjonowania Zakładu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 135-148
Keywords: kukurydza i groszek konserwowy; system HACCP; wartość odżywcza; motywacja pracowników