Torf - obecne i perspektywiczne kierunki wykorzystania - Żebrowska, Marta K.; Kociołek-Balawejder, Elżbieta (Peat - Present and Perspective Ways of Its Practical Applications, 2010)
Torf stanowi jeden z ważniejszych surowców naturalnych. Początkowo był stosowany w rolnictwie, ogrodnictwie oraz jako materiał opałowy. Zawarte w torfie aktywne biologicznie substancje i szczególne właściwości powodują coraz szersze jego wykorzystanie. W ostatnich latach torf odgrywa ważną rolę w ochronie środowiska, kosmetologii i lecznictwie. W pracy, na podstawie przeglądu literaturowego, przedstawiono podstawowe informacje dotyczące torfu: występowanie, jego właściwości chemiczne, fizyczne oraz mechanizm powstawania, a także kierunki zastosowań i wpływu zawartych w torfie biologicznie aktywnych substancji na organizm ludzki. Scharakteryzowano przetwórstwo torfu w Polsce oraz przedstawiono kształtowanie się polskiej szkoły torfoznawstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 166-188
Keywords: torf; podłoża torfowe; brykiety torfowe; materiał filtracyjny; torf leczniczy; wyciąg torfowy