Ocena wpływu obróbki mechanicznej na stan warstwy wierzchniej elementów par ślizgowych metodą AES - Czupryk, Władysław; Kobryn, Jerzy; Grzeszczak, Andrzej; Bęben, Janusz (The Assessment of the Effect of Mechanical Working on the Condition of the Surface Layers of Sliding Pair Components, 2010)
Klasyczna para ślizgowa typu wał-panewka wykonywana jest poprzez różnego rodzaju obróbkę mechaniczną. Powierzchnia wału jest szlifowana a powierzchnia panewki - wytaczana. Kontakt odpowiednich narzędzi, ściernicy przy szlifowaniu wału i noża tokarskiego przy wytaczaniu tulei, skutkuje zmianami wykonywanych powierzchni. Powoduje zmianę ich kształtu, chropowatości, zmienia strukturę w warstwach podpowierzchniowych, jest przyczyną występowania lokalnych spiętrzeń temperatury, wpływających na powstanie i przebieg reakcji tribochemicznych. Zmiany te mogą mieć zasadniczy wpływ na pierwszy okres pracy węzła ślizgowego, okres docierania, podczas którego obserwuje się dużą intensywność zużywania. Badania z użyciem spektrometrii AES pozwoliły uzyskać informacje o stanie początkowym warstw powierzchniowych elementów węzła tarcia. Na podstawie tych informacji będzie też możliwe optymalizowanie parametrów obróbki mechanicznej, tak aby zużywanie w pierwszym okresie tarcia było jak najmniejsze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 189-196
Keywords: węzeł ślizgowy; obróbka mechaniczna; warstwy wierzchnie; spektrometria AES