Wpływ ogłoszenia upadłości na zobowiązania i wierzytelności dłużnika - Szczerbak, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[W monografii poddano analizie wybrane zagadnienia prawne związane z szeroko rozumianą odpowiedzialnością za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania gospodarczego. Zasygnalizowano w niej problemy badawcze i zagadnienia praktyczne występujące podczas wykonywania zobowiązań gospodarczych, a także dokonano ich analizy w świetle prawa prywatnego i publicznego. Opracowanie składa się z czterech części zawierających 13 rozdziałów. Część I poświęcona jest odpowiedzialności podmiotów prawa wynikającej z regulacji prawa administracyjnego, część II dotyczy kwestii odpowiedzialności w prawie upadłościowym i egzekucyjnym, część III zawiera omówienie pozycji dłużnika, jego praw i obowiązków w zakresie odpowiedzialności w wybranych obszarach prawa prywatnego i publicznego, natomiast część IV dotyczy zagadnień strukturalnych, związanych z konstrukcją prawną odpowiedzialności dłużnika w wybranych obszarach prawa prywatnego i publicznego. W książce szczegółowo opisano takie zagadania, jak: odpowiedzialność wynikająca z regulacji prawa administracyjnego, odpowiedzialność podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w obszarze pomocy społecznej za świadczenie usług w formie opieki całodobowej, odpowiedzialność z tytułu administracyjnej kary pieniężnej a partnerstwo publiczno-prywatne, skutki pandemii COVID-19 w gospodarce i metody zapobiegania jej następstwom w przepisach prawa, należności przeterminowane i ich odpisy jako rachunkowy wyraz powstałej odpowiedzialności kontraktowej, sytuacja procesowa wierzyciela w postępowaniu egzekucyjnym na tle art. 797 § 1 k.p.c., rozszerzona skuteczność wierzytelności odszkodowawczej wynikającej z niewykonania lub nienależytego wykonania umowy (uwagi na tle odpowiedzialności za czyny podwykonawców), odpowiedzialność z czynu niedozwolonego w związku z działalnością gospodarczą, podatek od nieruchomości z tytułu budynków i budowli wykorzystywanych w działalności gospodarczej jako świadczenie publicznoprawne, wpływ orzeczenia Federalnego Trybunału Konstytucyjnego w Karlsruhe (FTK) z 5 maja 2020 r. w sprawie EBC na osłabienie integracji europejskiej, pomyłki sądowe w kontekście kontroli i oceny dowodu z opinii biegłego, odpowiedzialność prawna a prawa zwierząt (wybrane zagadnienia).] nota wydawcy
Cytuj jako: Szczerbak, M. (2023). Wpływ ogłoszenia upadłości na zobowiązania i wierzytelności dłużnika. W: K. Marak (red.), Problematyka odpowiedzialności za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania gospodarczego. Zagadnienia prywatno- i publicznoprawne (s. 67-85). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: odpowiedzialność prawna; niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania; zobowiązanie gospodarcze