Koncepcja wykorzystania sieci Kohonena do wspierania decyzji inwestora giełdowego - Bac, Maciej (Kohonen Network Application to Support the Decisions of Stock Market Investor, 2010)
Zainteresowanie rynkami giełdowymi na świecie wzrasta z roku na rok. Przyciągani możliwością osiągnięcia szybkiego i łatwego zysku inwestorzy zwiększają płynność instrumentów bazowych i instrumentów pochodnych, co budzi poczucie bezpieczeństwa i jeszcze bardziej zwiększa atrakcyjność rynków. Coraz bardziej zaawansowane techniki są wykorzystywane do wsparcia analizy instrumentów finansowych. Poza wykorzystywaniem komputerów do przeprowadzania standardowych analiz coraz częściej wykorzystuje się sztuczną inteligencję jako narzędzie do predykcji. W obliczu powyższych spostrzeżeń celem niniejszego artykułu jest prezentacja i weryfikacja koncepcji zastosowania sieci neuronowych SOM do wspomagania decyzji inwestycyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 21-30
Keywords: SOM; sieć Kohena; giełda