Technologiczne wsparcie zarządzania kapitałem intelektualnym w zakładzie opieki zdrowotnej. Wybrane aspekty - Chluski, Andrzej (Technological Support of The Management of Intellectual Capital in Health Care Units. The Chosen Aspects, 2010)
W artykule przedstawiono wybrane modele kapitału intelektualnego przedsiębiorstwa oraz możliwości technologicznego wsparcia tworzenia i zarządzania kapitałem intelektualnym zakładu opieki zdrowotnej. Podano przykłady zastosowania informatycznego systemu CRM (Customer Relationship Management) w sieci prywatnych szpitali. Przedstawiono także wybrane systemy tele-medyczne wdrożone w polskich szpitalach oraz ich znaczenie w budowaniu kapitału intelektualnego szpitala.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 49-59
Keywords: kapitał intelektualny; opieka zdrowotna; technologie informacyjne