Wykorzystanie systemów ekspertowych w obszarze controllingu - Chomiak-Orsa, Iwona (Use of Expert Systems in Controlling Area, 2010)
Aby skutecznie zarządzać organizacją, menedżerowie muszą poddawać analizie dane zebrane z różnych źródeł oraz je przekształcać. Technologie informatyczne umożliwiają wiele rozwiązań w tym zakresie. Systemy ekspertowe stają się częścią standardowych technologii informacyjnych oraz są stosowane przez coraz więcej przedsiębiorstw. Systemy ekspertowe są narzędziem, które może w znaczny sposób wspomagać człowieka w realizowaniu podstawowych funkcji zarządzania finansami. Szczególnie istotną cechą systemów ekspertowych jest sposób gromadzenia i udostępniania zasobów informacyjnych i wiedzy na różnych szczeblach zarządzania. W niniejszym artykule omówione zostały pokrótce korzyści wynikające ze stosowania systemów ekspertowych w obszarze controllingu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 60-67
Keywords: controlling; systemy ekspertowe; efektywność zarządzania