Czynniki ryzyka dotyczące użytkowania aplikacji w modelu SAAS - Dziembek, Damian (Risk Factors Concerning Usage of the Application in the SAAS Model, 2010)
W efekcie znacznego rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnej oraz konkurencji na rynku IT pojawiają się nowe możliwości zakupu i użytkowania systemów informatycznych przez przedsiębiorstwa. Współcześnie interesującą i dynamicznie rozwijającą się formą dostępu i eksploatacji oprogramowania jako usługi jest model SaaS (Software as a Service), w którym podmioty gospodarcze uzyskują możliwość zdalnego użytkowania różnych typów oprogramowania za pośrednictwem sieci internet. W artykule wskazano główne czynniki ryzyka dla modelu SaaS. Identyfikacja czynników ryzyka dla modelu SaaS może wspomóc decydentów rozważających zastosowanie tej formy dystrybucji i użytkowania aplikacji w swych organizacjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 103-112
Keywords: model SaaS; e-outsourcing informatyczny; czynniki ryzyka