Zastosowanie systemów informacji przestrzennej do wspomagania procesów decyzyjnych w przedsiębiorstwach - Gryncewicz, Wiesława (GIS - a Tool in Decision Support in Enterprises, 2010)
Współcześnie systemy informacji przestrzennej znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach: w wojskowości, administracji, biznesie, szkolnictwie itp. Celem artykułu jest krótka charakterystyka tych systemów oraz przedstawienie możliwości wspierania przez nie procesów decyzyjnych w przedsiębiorstwach. Omówione zostały: - systemy wspomagające działalność marketingową, - systemy wspomagające zarządzanie majątkiem przedsiębiorstw, - systemy logistyczne i monitoringu osób i pojazdów, - systemy wspomagające planowanie przestrzenne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 122-131
Keywords: system informacyjny; systemy informacji przestrzennej; procesy decyzyjne