Rozwiązania architektoniczne AOP w budowie systemów typu GRID - Hołub, Cezary (AOP Architectural Solutions in the Construction of GRID Systems, 2010)
W obecnie budowanych systemach informatycznych przetwarzanie gridowe zyskuje coraz bardziej na znaczeniu. Sposoby budowy oraz architektura systemów grid ciągle ewoluują. Nieustannie poszukuje się w miarę uniwersalnych rozwiązań zwiększających niezawodność, przejrzystość i prędkość działania tych systemów. Jednym z pomysłów jest wprowadzenie rozwiązań bazujących na programowaniu aspektowym AOP i rozdziale zagadnień. System grid, będący odmianą systemu rozproszonego, realizuje pewne funkcjonalności w swoich węzłach. Architektura i rozwiązania AOP umożliwiają wyodrębnienie tych funkcjonalności i zamknięcie ich w dany aspekt, a następnie ich realizację w jednym miejscu. Ten artykuł jest próbą ukazania możliwych zastosowań AOP w systemach grid oraz pokazaniu zalet takiej realizacji; spróbujemy także znaleźć wspólną płaszczyznę dla tych technologii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 132-140
Keywords: AOP; GRID; architektura; projektowanie