Wspieranie naukowców w przygotowaniu Planu Zarządzania Danymi Badawczymi w polskich bibliotekach naukowych - Grzelczak, Barbara; Haryłek, Magdalena (Supporting Researchers in the Preparation of the Research Data Management Planin Polish Scientific Libraries, 2023)
Obecnie większość instytucji finansujących badania naukowe w swoich zaleceniach, poza otwieraniem publikacji naukowych, skupia się także na otwieraniu danych badawczych. Aby proces otwierania danych przebiegał właściwie, należy przygotować zgodnie z odpowiednimi wytycznymi Plan Zarządzania Danymi Badawczymi. W październiku 2020 została przeprowadzona ankieta mająca na celu sprawdzenie stopnia zaangażowania pracowników bibliotek akademickich w proces wspierania naukowców w tworzeniu Planów Zarządzania Danymi Badawczymi. Aby zbadać zmiany w kwestii uczestnictwa bibliotekarzy w procesie wsparcia przy Planach Zarządzania Danymi, przeprowadzono po roku kolejną ankietę. Artykuł ma na celu zaprezentowanie zmian, jakie miały miejsce w latach 2020-2021, a także zaprezentowanie działań Zespołu ds. Wsparcia Zarządzania Danymi Badawczymi na UEW.
Grzelczak, B. i Haryłek, M. (2022). Wspieranie naukowców w przygotowaniu Planu Zarządzania Danymi Badawczymi w polskich bibliotekach naukowych. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 39-62). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Plan Zarządzania Danymi Badawczymi; dane badawcze; otwarta nauka; wsparcie badań naukowych; Data Management Plan; research data; Open Science; research support