Rola biblioteki akademickiej we wsparciu edukacji zdalnej – badanie wstępne - Kościewicz, Dawid; Żmigrodzka-Ryszczyk, Kinga (The Role of an Academic Library in Supporting Remote Education – a Preliminary Research, 2023)
Celem badania było uzyskanie informacji o aktualnych trendach dotyczących roli biblioteki akademickiej we wsparciu edukacji zdalnej. Autorzy uważają, że temat jest istotny ze względu na przyśpieszoną ewolucję praktyk w edukacji wyższej związanej z pandemią COVID-19. Artykuł przygotowano w oparciu o przegląd najnowszej literatury przedmiotu oraz o badanie ankietowe. Ankietę rozesłano wśród bibliotek ujętych na liście „Best universities in Europe 2022” opracowanej przez Times Higher Education. Uzyskano odpowiedzi od 83 bibliotek. Wyniki wskazują, że najważniejszymi aspektami wspierania edukacji zdalnej przez biblioteki naukowe są różnorodność i elastyczność. Znane wcześniej formy wspierania edukacji zdalnej zostały w ostatnich latach rozbudowane i poszerzone o kolejne narzędzia. Zmiany wymagają również nowego spojrzenia na zbiory i infrastrukturę biblioteki i możliwości ich udostępniania.
Kościewicz, D. i Żmigrodzka-Ryszczyk, K. (2022). Rola biblioteki akademickiej we wsparciu edukacji zdalnej – badanie wstępne. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 83-109). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: biblioteka akademicka; edukacja wyższa; nauczanie zdalne; ankieta; academic library; higher education; remote learning; survey