Ewidencja księgowa kosztów na przykładzie Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Mydlarz, Ewa (Accounting Records of Costs on the Example of the Main Library of Wroclaw University of Economics and Business, 2023)
Podstawowym źródłem finansowania bibliotek uczelnianych stanowiących integralną część szkoły wyższej są środki budżetowe. W pracy omówione zostały zasady księgowania kosztów ponoszonych przez Bibliotekę Główną Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Do najważniejszych zaliczyć można zakup zbiorów papierowych i elektronicznych, umów serwisowych podstawowego oprogramowania, wdrażania polityki otwartej nauki, obsługi czytelników oraz konserwacji zbiorów w oparciu o obowiązujące przepisy prawne, zakładowy plan kont oraz przyjętą przez władze uczelni w 2019 roku politykę rachunkowości.
Mydlarz, E. (2022). Ewidencja księgowa kosztów na przykładzie Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 155-165). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: biblioteka naukowa; ewidencja księgowa zbiorów bibliotecznych; źródła finansowania; scientific libraries; accounting records of library collections; sources of financing