Jak COVID-19 zmienił Dolnośląski Festiwal Nauki – esej o przemianach w bibliotece - Lizurej, Renata (How COVID-19 Changed the Lower Silesian Science Festival – an Essay on Changes in a Library, 2023)
Artykuł porusza problemy przemian w funkcjonowaniu bibliotek naukowych. Od pewnego czasu obserwujemy wzrost zainteresowania nowoczesnymi technologiami w bibliotekach. Niedawna pandemia spowodowała lawinowy wzrost ich użycia w całym społeczeństwie. Okazało się jednak, że pewne grupy nie tylko nie potrafią się do tej sytuacji dostosować, lecz także zostały odcięte od ważnych źródeł komunikacji, jaką przez ostatnie dziesięciolecia stał się Internet. W kontekście bibliotek mamy do czynienia z postępującą próbą zastępowania analogowego dostępu do informacji przez jego cyfrowy odpowiednik. Biblioteka to nie tylko książki i wiedza. Wiele książnic naukowych realizuje misję edukacyjną, której częścią jest „zabawa przez rozrywkę”. Dla Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu najważniejszą imprezą propagującą wśród młodzieży wiedzę humanistyczną i ekonomiczną jest Dolnośląski Festiwal Nauki. Jest on przykładem wydarzenia, które nie przeszło próby transformacji. Gdzieś w całym zamieszaniu technologicznym zgubił się urok i głębszy sens zabawy. Bibliotekarze powinni bardzo uważnie i świadomie wprowadzać do przestrzeni im powierzonych nowe technologie. Ich nadejście jest nieuniknione, ale powinno być stopniowo i mądrze dostosowywane do możliwości i chęci odbiorców.
Lizurej, R. (2022). Jak COVID-19 zmienił Dolnośląski Festiwal Nauki – esej o przemianach w bibliotece. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 178-184). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: COVID-19; wykluczenie cyfrowe; Dolnośląski Festiwal Nauki; digital exclusion; Lower Silesian Science Festival