Spis treści [B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu] - Chrapczyńska, Beata. Redakcja; Świrad, Małgorzata. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Monografia powstała z okazji 75-lecia Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Pracownicy Biblioteki Głównej UEW pragnęli pokazać kluczowe wydarzenia z życia biblioteki, które zmieniły jej postrzeganie i funkcjonowanie. Celem książki było opisanie atutów uczelnianej biblioteki. Monografia składa się z dziewięciu rozdziałów, w których omówiono zagadnienia ważne z punktu widzenia zarówno bibliotekarzy, jak i użytkowników biblioteki, czyli naukowców i studentów. Autorzy rozdziałów szczegółowo opisali takie kwestie, jak: analiza publikacji pracowników UEW w bazie Web of Science, wspieranie naukowców w przygotowaniu Planu Zarządzania Danymi Badawczymi w polskich bibliotekach naukowych, innowacyjność w funkcjonowaniu polskich bibliotek naukowych – badanie ankietowe, rola biblioteki akademickiej we wsparciu edukacji zdalnej – badanie wstępne, zarządzanie kolekcją zbiorów elektronicznych w bibliotekach polskich uczelni wyższych na tle współczesnych trendów światowych – badanie wstępne, kolekcja starych druków w zbiorach Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i jej proweniencje, ewidencja księgowa kosztów na przykładzie Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, udział bibliotek uczelnianych w festiwalach nauki jako forma działalności popularyzatorskiej na przykładzie Biblioteki Głównej UEW, wpływ Covid-19 na Dolnośląski Festiwal Nauki. Zaprezentowane rozważania dopełnia relacja z wystawy poświęconej 75-leciu Biblioteki Głównej UEW.] nota wydawcy.
s. 187
Keywords: Web of Science; Plan Zarządzania Danymi Badawczymi; kolekcja zbiorów elektronicznych; biblioteka naukowa; edukacja zdalna; Dolnośląski Festiwal Nauki; COVID-19