Afektywne przetwarzanie danych w systemach informatycznych - Jankowski, Jarosław; Wątróbski, Jarosław (Affective Data Processing in Computer Systems, 2010)
W artykule przedstawiono wybrane aspekty afektywnego przetwarzania danych w systemach komputerowych. Badania realizowane w aplikacjach internetowych wskazują na szerokie możliwości wykorzystania metod afektywnych w analizach zachowań i preferencji. Znajomość udziału poszczególnych poziomów emocji przyczynia się do lepszego rozpoznania potrzeb i dokładniejszego wyznaczenia charakterystyk użytkowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 151-159
Keywords: systemy afektywne; internet; platformy społecznościowe