Modelowanie symulacyjne stochastycznych procesów logistycznych - Melaniuk, Marek (Simulation Modelling of Stochastic Logistic Processes, 2010)
Artykuł prezentuje zastosowanie modelowania symulacyjnego do optymalizacji funkcjonowania procesów logistycznych. Przedstawiona została problematyka procesów logistycznych, modelowania symulacyjnego oraz procesów stochastycznych. Pokazany został model symulacyjny, którego celem jest optymalizacja zapasów w przykładowej hurtowni. Jako narzędzie symulacji wykorzystany został arkusz kalkulacyjny (MS Excel). Przedstawiona w pracy sieć działań dla problemu symulacji pracy hurtowni może zostać wykorzystana do utworzenia program komputerowego w dowolnym języku programowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 243-251
Keywords: symulacja; modelowanie; procesy; logistyka; stochastyczność