Ryzyko systemów informatycznych a zarządzanie ciągłością działania w organizacji (Business Continuity Management) - Rot, Artur (Information Systems Security Risk and Business Continuity Management in an Organization, 2010)
Zarządzanie ciągłością działania to podejście do prowadzenia działalności organizacji w sposób pozwalający na utrzymanie ustalonego poziomu dostarczania produktów lub świadczenia usług, gdy mamy do czynienia z zakłóceniami procesów biznesowych w organizacji. Zapewnianie ciągłości działania jest silnie powiązane z problematyką zarządzania ryzykiem operacyjnym i zarządzania bezpieczeństwem informacji. Wszystkie te zagadnienia zaś są elementem kompleksowego zarządzania jakością w działalności organizacji, a powiązanie systemów bezpieczeństwa informacji oraz ciągłości działania jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów wyszukiwania elementów ryzyka w działalności całej organizacji. Artykuł przedstawia tematykę zarządzania ciągłością działania w kontekście ryzyka systemów informatycznych oraz prezentuje mało znany standard zarządzania ciągłością działania BS 25999.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 263-273
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; ryzyko informatyczne; zarządzanie ryzykiem; zarządzanie ciągłością działania; standard BS 25999