Wykorzystanie systemów informatycznych klasy Manufacturing Execution Systems we wspomaganiu zarządzania - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Hernes, Marcin (Using Manufacturing Execution Systems Class Information Systems in Management Support, 2010)
W artykule przedstawiono problematykę zastosowania systemów informatycznych klasy Manufacturing Execution Systems we wspomaganiu zarządzania. W pierwszej części zwrócono uwagę na systemy informatyczne, które pozwalają na wspomaganie zarządzania ich ewolucją, na systemy wspierające produkcję oraz na problem z integracją tych systemów. W dalszej części przedstawiono system informatyczny klasy MES, omówiono jego cechy i rolę, jaką pełni w zarządzaniu produkcją.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 274-284
Keywords: Manufacturing Execution Systems; wspomaganie zarządzania; systemy wspierające produkcję