Deskrypcja i interpretacja zasobów informacyjnych w procesach decyzyjnych w organizacjach - Stępniak, Cezary (Description and Interpretation of Information Resources in Decision Procesess in Organizations, 2010)
Współczesne systemy informatyczne są wykorzystywane do informacyjnego odwzorowania procesów realnych. Rozwiązania technologiczne, z jednej strony, prowadzą do jak najwierniejszego odwzorowania procesów realnych przez procesy informacyjne, z drugiej coraz częściej są wykorzystywane do tworzenia (projektowania, kształtowania) procesów realnych. Istotnymi kwestiami w omawianych zagadnieniach są deskrypcja i interpretacja zasobów informacyjnych. Na bazie wybranego modelu decyzyjnego w niniejszym opracowaniu wskazano wybrane narzędzia informatyczne, które stosują deskrypcję (MRP/ERP, BI, narzędzia wykorzystujące BPMN, Archi Mate czy systemy DSS) oraz ich rolę w ramach wyróżnionych etapów procesu decyzyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 293-302
Keywords: deskrypcja; interpretacja; zasoby informacyjne; wspieranie procesów decyzyjnych; systemy informatyczne