Menedżer na przełomie XX i XXI w. funkcjonujący w organizacjach na terenie Polski (zagadnienia epistemologiczne oraz wyniki badań) - Antczak, Zbigniew (Manager at the Turn of the Twentieth and Twenty-First Century Working in Poland (in the Light of Research), 2010)
Po zarysowaniu przeobrażeń w otoczeniu i w samej organizacji, rozpatrzeniu zagadnień ontologiczno-epistemologicznych, zakresów znaczeniowych pojęć kwalifikacji, kompetencji i umiejętności oraz zrelacjonowaniu badań nad kompetencjami menedżerów na przełomie wieku XX i XXI funkcjonujących w organizacjach na terenie Polski autor dokonał jakościowego podsumowania rozważań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 15-24
Keywords: menedżer współczesny; kompetencje; kwalifikacje; wyniki badań; epistemologia