Adaptacja zawodowa absolwentów Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych - wstępne wyniki badań - Antczak, Zbigniew; Gutt, Paweł (Professional Adaptation of Graduates of Military Academy of Land Forces - Initial Research Results, 2010)
W artykule wstępnie zdiagnozowano proces adaptacji zawodowej kadr kierowniczych w organizacji, na przykładzie absolwentów Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Lądowych we Wrocławiu. Przeprowadzone badania pozwoliły na wyodrębnienie adaptacji formalnej i nieformalnej. Ta druga w sposób istotny uzupełniała braki adaptacji formalnej pozwalając na osiągnięcie 90% skuteczności wprowadzenia do pracy. Działania nieformalne oficerów i podoficerów w kontekście adaptacji wskazują na ich profesjonalizm oraz poczucie odpowiedzialności za właściwe funkcjonowanie organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 25-33
Keywords: kadry; wojsko; adaptacja; oficerowie; dobór kadr