Archetypy ról zarządczych - perspektywa psychodynamiczna - Barabasz, Adela; Bełz, Grzegorz (Archetypes of Managerial Roles. Psychodynamic Perspective, 2010)
Artykuł jest pierwszą próbą syntezy przeprowadzanych przez autorów badań związanych z trzema archetypowymi rolami zarządczymi. W wyniku uwzględnienia systemowej perspektywy rozumienia organizacji w procesach odnowy i wzrostu przedsiębiorstw powstała koncepcja triumwiratu ról, na który składają się trzy archetypy: przedsiębiorczy, przywódczy i menedżerski. Może być ona zastosowana w procesach transformacji, zwłaszcza przy wykorzystaniu podejścia psychodynamicznego do osobowości kluczowych postaci, a także idei osobowości organizacji będącej ich wypadkową. Artykuł charakteryzuje krótko każdą z archetypowych ról oraz przedstawia koncepcję ich triumwiratu zgodnie z psychologiczną interpretacją, opartą na podejściu psychoanalitycznym w kontekście zjawiska przeniesienia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 34-46
Keywords: odnowa i transformacja przedsiębiorstw; triumwirat ról; osobowość organizacji; psychoanaliza organizacji