Kultura narodowa jako determinanta rozwoju pracowników w przedsiębiorstwach amerykańskich i japońskich - Białas, Sylwia (National Culture as a Determinant of Employee Development in American and Japanese Enterprises, 2010)
Globalizacja prowadząca do internacjonalizacji przedsiębiorstw niesie ze sobą konieczność poznania specyfiki zarządzania w zróżnicowanym kulturowo otoczeniu. W artykule podjęto próbę identyfikacji wpływów kultur narodowych w obszarze rozwoju pracowników. Zaprezentowano w nim kierunki wpływu poszczególnych wymiarów kulturowych na stosowane metody i narzędzia. Następnie na postawie analizy literatury scharakteryzowano rozwiązania wykorzystywane w zakresie rozwoju pracowników w przedsiębiorstwach japońskich i amerykańskich, jednocześnie wskazując, na ile są one zgodne z kulturą narodową dwóch badanych krajów. Analiza pozwoliła na identyfikację stopnia, w jakim wskazywane w literaturze determinanty kulturowe w rzeczywistości kształtują ten niezwykle istotny dla działania przedsiębiorstw obszar zarządzania zasobami ludzkimi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 55-66
Keywords: rozwój pracowników; kultura narodowa; przedsiębiorstwa zagraniczne