Rola menedżera w procesie oceny pracowników - Borowska-Pietrzak, Agata (The Role of Manager in the Process of Employees Appraisal, 2010)
Artykuł stanowi próbę określenia roli menedżera w procesie oceny pracowników. W jego pierwszej części przedstawiono istotę oceniania pracowników ze szczególnym uwzględnieniem rozmowy oceniającej jako podstawowego elementu w procesie oceny. Podkreślono, że kluczowe znaczenie ma rozmowa oceniającą w kontekście wszystkich elementów oceny. W dalszej części artykułu określono wpływ roli menedżera na elementy procesu oceny, stwierdzając, że rola ta najsilniej oddziałuje w trakcie przeprowadzania rozmowy oceniającej. W ostatniej części artykułu na podstawie badania ankietowego dokonano ana- lizy przypadku postaw menedżerskich w procesie przeprowadzania rozmowy oceniającej w firmie X.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 90-99
Keywords: kadra menedżerska; system oceny; rozmowa oceniająca; kryteria oceny; zachowania menedżerskie