Menedżer w sytuacji zagrożenia organizacji mobbingiem - diagnoza, interwencja, przeciwdziałanie - Durniat, Katarzyna (Manager in the Situation of Risk of Mobbing in an Organisation - Diagnosing, Intervention and Counteracting, 2010)
Artykuł dotyczy rozpoznawania mobbingu i przeciwdziałania mu w miejscu pracy. Autorka artykułu, wieloletnia badaczka mobbingu w polskich organizacjach, prezentuje wybrane elementy autorskiego modelu mobbingu wsparte wynikami badań własnych. Wyniki tych badań ukazują charakter opisywanego fenomenu i rolę społecznych, kulturowych oraz organizacyjnych uwarunkowań opisywanej patologii w pracy. Autorka wskazuje również na inne bliskie mobbingowi dysfunkcyjne zachowania organizacyjne, które niekiedy niesłusznie utożsamiane są z mobbingiem. Podjęte rozważania pozwalają na wysnucie wielu ważnych, implementacyjnych wniosków dla pragnących przeciwdziałać mobbingowi w organizacji pracodawców i menedżerów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 160-168
Keywords: mobbing; kwestionariusz SDM; patologie organizacyjne; ofiara mobbingu