Próba identyfikacji i oceny skuteczności obszarów bieżącego zarządzania z perspektywy szczebla wykonawczego we współczesnych przedsiębiorstwach - Flieger, Michał (The Trial to Identify and Evaluate the Efficiency of Daily Management Areas from the Perspective of Workers in Contemporary Companies, 2010)
W zarządzaniu przedsiębiorstwem firmy starają się znaleźć swoją przewagę konkurencyjną. Referat jest próbą określenia kluczowych elementów zarządzania przedsiębiorstwem z perspektywy pracowników. Badania wykazały różne elementy w różnym stopniu motywujące pracowników. Wiele z nich przedsiębiorstwa mogą zastosować bez większego nakładu czasu i kosztów, przy czym według badań wzrost efektywności pracy w ten sposób osiągnięty może być znaczny. Wskazano działania, które powinny być zaniechane przez kierowników, ponieważ zdecydowanie wpływają na spadek motywacji i efektywności pracy, np. mobbing, zbyt częste zmienianie celów, nieodpowiedni styl zarządzania, niedotrzymywanie słowa. Dowiedziono, że bardzo ważną rolę mają elementy finansowe systemów motywacyjnych, zwykle prowadzą one bowiem do zwiększenia efektywności i wydajności pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 181-192
Keywords: system zarządzania; system motywacyjny; przewaga konkurencyjna; perspektywa pracownicza; efektywność