Uwarunkowania systemu motywowania w przedsiębiorstwie - Kmiotek, Krystyna (Organisational Aspects of Motivating Role of Manager, 2010)
W artykule dokonano teoretycznej analizy uwarunkowań skuteczności oddziaływań motywacyjnych menedżera. Na podstawie wyników badań ankietowych autorka stara się odpowiedzieć na pytanie, czy badane przedsiębiorstwa podejmują działania mające na celu monitorowanie uwarunkowań w zakresie motywowania. Analizę prowadzono z uwzględnieniem następujących zagadnień: wykorzystanie przez ankietowane przedsiębiorstwa badań oczekiwań pracowników i poziomu satysfakcji, zgodność wprowadzanych zmian w systemach motywowania ze strategią przedsiębiorstwa oraz wykorzystanie raportów płacowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 286-296
Keywords: motywowanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; system motywowania