Kompetencje menedżerów w organizacjach publicznych: teoria a praktyka zarządzania - Kożuch, Barbara (Competencies of Public Managers. Theoretical and Practical Issues, 2010)
Kompetencje menedżerów coraz częściej stają się obiektem zainteresowań badaczy. W ograniczonym stopniu dotyczy to kompetencji menedżerów publicznych. W artykule została przedstawiona próba częściowego wypełnienia powstałej luki. Jego celem jest zdefiniowanie pojęcia "menedżer publiczny" i jego najważniejszych specyficznych kompetencji. Na podstawie przeprowadzonych wywodów menedżerów organizacji publicznych określono jako kierowników różnego szczebla, rozwiązujących problemy zarządzania zgodnie z kryteriami racjonalności politycznej, uwzględniając przy tym racjonalność ekonomiczną właściwą gospodarce rynkowej. Ustalono, iż główną składową ich kompetencji jest umiejętność współdziałania międzyorganizacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 337-345
Keywords: menedżer; kompetencje; organizacje publiczne; współdziałanie