Psychologiczne bariery efektywnego zarządzania innowacjami - Kożusznik, Barbara (Psychological Barriers in Effective Innovation Management, 2010)
Wobec gwałtownie zmieniającej się technologii w świecie globalnym i coraz silniejszej ekspansji gospodarczej krajów Azji, jeśli nasza postindustrialna cywilizacja chce przetrwać, musi wykorzystać ludzką kreatywność i zdolność do przystosowywania się do zmian. By to osiągnąć, organizacje muszą wykorzystać ludzką inwencję, empatię i pragnienie sensu. Oznacza to, że wiedza i umiejętności psychologiczne mają kluczową rolę wobec konieczności wyzwolenia kreatywności, transferu innowacji, ich wdrażania i przyswajania. Jak wskazują wyniki badań, w procesie tworzenia, transferu i wdrażania innowacji wciąż jest wiele psychologicznych barier, które mogą zostać pokonane, jeśli psychologia będzie traktowana w procesie innowacyjnym przez inne dyscypliny jak partner i gdy sami psychologowie z determinacją włączą się do wspierania i doskonalenia procesów innowacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 346-355
Keywords: innowacyjność; psychologia; transfer; kreatywność; bariery