Dostrzeganie przeobrażeń gospodarczych i ich wpływu na przedsiębiorstwo jako kluczowa umiejętność kadry kierowniczej w gospodarce opartej na wiedzy - wyniki badań - Kupczyk, Teresa; Kubicka, Joanna (Economic Transformations Recognizing and their Influence on Enterprises as a Key Skill of Managers in Knowledge based Economy. Research Results, 2010)
Opracowanie przedstawia rozważania na temat umiejętności dostrzegania przez kadrę kierowniczą współczesnych przeobrażeń gospodarczych i ich wpływu na przedsiębiorstwa. Prezentuje wyniki badań empirycznych pozwalających ustalić opinie menedżerów z Dolnego Śląska dotyczące dokonujących się zmian i ich wpływu na ich organizacje. W artykule podjęto próbę ustalenia, czy i jakie występują różnice w opiniach na ten temat w zależności od stopnia oparcia danej organizacji na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 373-389
Keywords: umiejętności; kadra kierownicza; przeobrażenia gospodarcze; gospodarka oparta na wiedzy