Profesjonalizacja pracy kierowniczej w organizacjach sektora publicznego - Lachiewicz, Stefan (Professionalization of Managerial Work in Public Sector Organizations, 2010)
Profesjonalizacja pracy kierowniczej jest podstawowym warunkiem wysokiej sprawności zarządzania organizacjami. Dotyczy to także jednostek sektora publicznego, do których formuła profesjonalnego kierownictwa dotarła później niż do sfery biznesu. W artykule przedstawiono formy i uwarunkowania profesjonalizacji pracy kierowniczej na przykładzie rozwiązań stosowanych w jednostkach służby zdrowia. Duża skala i ranga decyzji podejmowanych przez dyrektorów szpitali i innych przedstawicieli kierownictwa naczelnego w zakładach ochrony zdrowia uzasadnia szczególnie potrzebę menedżerskiego podejścia do kierowania tymi jednostkami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 390-398
Keywords: profesjonalizacja; praca kierownicza; sektor publiczny