Menedżer wspierający innowacyjność - nowe wyzwania - Lewicka, Dagmara (Manager Supporting Innovation - New Challenges, 2010)
Tworzenie i wdrażanie innowacji stanowi warunek funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw na globalnym rynku w warunkach wzrastającej konkurencji. Innowacje w przedsiębiorstwach są uzależnione od potencjału na rzecz zmian, od intelektualnych, organizacyjnych i finansowych zdolności do kreowania ich i wdrażania. Jednakże w dobie gospodarki wiedzy coraz większa grupa badaczy podkreśla istotność postaw pracowników wspieranych przez działania zarządcze menedżerów, klimat organizacyjny i praktyki ZZL i strategię w tym zakresie. Artykuł prezentuje praktyki stosowane w Laboratorium IBM w Krakowie w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 399-409
Keywords: innowacja; praktyki i procedury personalne; menedżerowie