Praca grupowa jako instrument wspierający procesy zmian w organizacji na przykładzie koncernu Volkswagen A.G. w Polsce - Łasiński, Gabriel; Grala, Ewa; Stosik, Aneta; Głowicki, Piotr (Group Work as an Instrument Supporting Processes of Changes in an Organization on the Example of Volkswagen A.G. Concern in Poland, 2010)
W artykule scharakteryzowano i wskazano metody pracy grupowej jako narzędzia inicjującego i ułatwiającego wprowadzanie zmian w organizacjach. Skoncentrowano się na jednej z form pracy grupowej - grupowym rozwiązywaniu problemów. Wykorzystując wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu pracy grupowej w koncernie Volkswagen A.G., autorzy opisali specyficzne założenia i metodykę dostosowaną do wymogów koncernowych. Zamierzeniem autorów było uzasadnienie celowości szerszego wprowadzenia pracy grupowej do procesu zarządzania i wypromowanie korzyści z niej wynikających. Odwołano się do doświadczeń działów pośrednio-produkcyjnych. Aspekty metodyczne pracy grupowej poprzedzono analizą mechanizmów aktywnych postaw wobec zmian. Na zakończenie sformułowano kilka zaleceń praktycznych warunkujących efektywną pracę grupową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 410-418
Keywords: zmiany w organizacji; praca grupowa; moderacja; rozwiązywanie problemów