Sprawozdanie o stanie kapitału ludzkiego jako nowoczesne narzędzie menedżera personalnego - Łukasiewicz, Grzegorz (The statement on human capital of organization as a modern tool of personnel manager, 2010)
W artykule dokonano analizy kapitału ludzkiego jako potencjalnego zasobu determinującego osiąganie przewagi konkurencyjnej przez organizacje. W analizie tej szczegółowym rozważaniom poddano warunki, jakie muszą spełniać zasoby, aby mogły wpływać na przewagę konkurencyjną. Do warunków tych zaliczono: wartość, rzadkość, imitacyjność oraz substytucyjność. Omówiono również propozycję sprawozdania o stanie kapitału ludzkiego organizacji, którego głównym celem jest dostarczanie informacji o kapitale ludzkim różnym grupom interesariuszy. Sprawozdanie to może być traktowane jako nowe narzędzie wykorzystywane przez menedżerów personalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 429-438
Keywords: kapitał ludzki; strategiczne zasoby; przewaga konkurencyjna; sprawozdanie o stanie kapitału ludzkiego; struktura sprawozdania o stanie kapitału ludzkiego