Mentoring w karierze międzynarodowej - sukces zawodowy polskich profesjonalistów w Wielkiej Brytanii - Łużniak-Piecha, Magdalena (Mentoring in International Career and Supporting the Professional Development of Polish Professionals in UK, 2010)
Zawodowy mentoring kulturowy to jedno z najskuteczniejszych narzędzi zwiększania możliwości profesjonalnych jednostki poruszającej się po obcym kulturowo rynku pracy. W budowaniu kompetencji interkulturowych wzrasta efektywność działań zawodowych i umiejętność skutecznego nawiązywania relacji biznesowych i pozazawodowych w nowym otoczeniu. Nabywanie kompetencji interkulturowych jest znacznie skuteczniejsze, jeśli proces ten jest facylitowany, wspierany przez profesjonalnie przygotowanego mentora. Ten rodzaj wsparcia udzielanego przez międzykulturowych mentorów zawodowych jest zjawiskiem bardzo rzadkim, niewystarczająco obecnym na globalnym rynku pracy i edukacji. Artykuł pokazuje zastosowania profesjonalnego mentoringu kulturowego i opisuje program mentoringu międzykulturowego wprowadzony i realizowany przez Polish Psychologists' Association w Londynie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 449-458
Keywords: mentoring kulturowy; kulturowa adaptacja zawodowa; kariera międzynarodowa; Polacy w Londynie; Polish Psychologists’ Association