Polityka wynagrodzeń w organizacji opartej na wiedzy - Majowska, Magdalena (Reward Policy in a Knowledge-Based Organization, 2010)
Właściwie rozpoznana, wykorzystana, a także rozwijana wiedza jest nieodłącznym atrybutem nowoczesnej organizacji. Będąc rezultatem międzyludzkich interakcji, wiążących ją nierozerwalnie z ludzkim działaniem, wiedza wymaga skutecznego zarządzania. Obejmować może ono zarówno jej rozpowszechnianie, wykorzystanie, zachowywanie, rozwijanie, jak i jej pozyskiwanie. Skuteczne wsparcie procesów zarządzania wiedzą oferować może właściwie zaprojektowany system motywacji i bodźców. Z tego też względu w artykule uwagę skoncentrowano na możliwościach, jakie tkwią w kształtowaniu polityki wynagrodzeń właściwej dla organizacji opartej na wiedzy. Starano się wypracować zbiór wytycznych w zakresie wynagradzania, biorąc pod uwagę specyficzne wymogi, jakie stawia pracownikom organizacja oparta na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 472-480
Keywords: organizacja oparta na wiedzy; zarządzanie wiedzą; motywowanie; polityka wynagrodzeń; projektowanie wynagrodzeń