Destrukcyjne reakcje na pogwałcenie kontraktu psychologicznego - wyzwanie dla menedżera w branży informatycznej - Mazur, Karolina (Destructive Responses to Psychological Contract Breach - Challenge for IT Manager Industry, 2010)
W referacie przedstawiono dwie destrukcyjne postawy wynikające z obniżenia satysfakcji z pracy w wyniku pogwałcenia kontraktu psychologicznego. Do postaw tych zaliczono: intencje odejścia z pracy (exit) oraz zaniedbania w pracy (neglect). Obie postawy stanowią wyzwanie dla pracodawców i menedżerów, jednakże postawa neglect łączy się, w opiniach menedżerów, ze szczególnymi problemami wynikającymi z braku możliwości podejmowania formalnych działań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 481-490
Keywords: kontrakt psychologiczny; satysfakcja z pracy; proces tworzenia wartości; EVLN; przewaga konkurencyjna; branża informatyczna