Kształtowanie klimatu dla efektywnego zarządzania wiedzą w organizacji - Mesjasz, Joanna (Forming a Climate for Efficient Knowledge Management in an Organization, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie rezultatów badania klimatu organizacyjnego w przedsiębiorstwie z branży telekomunikacyjnej, które wprowadza nowoczesne systemy wspomagające zarządzanie wiedzą. W diagnozowanej organizacji zidentyfikowano wiele obszarów, dla których klimat nie był dobry - zwłaszcza komunikacja, relacje z przełożonymi i możliwości rozwoju zawodowego. Jednocześnie wymienione obszary ujawniały najsilniejszy związek z efektywnością osobistą pracowników. Można zatem wnioskować, że poprawa klimatu organizacyjnego, zwłaszcza w obszarze współpracy z przełożonymi oraz komunikacji, może najszybciej skutkować przyrostem efektywności własnej, a w konsekwencji efektywności organizacyjnej. Zalecane jest zatem, aby równolegle z wdrażanymi rozwiązaniami systemowymi w organizacji tej rozpoczęto prace nad formowaniem klimatu dla wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 491-501
Keywords: klimat organizacyjny; klimat dla wiedzy; styl kierowania; efektywność