Projekt "Uzdolniony sportowo Dolnoślązak" jako egzemplifikacja koncepcji zarządzania talentami - Panfil, Łukasz (Lower Silesian Talented at Sports Project as an Example of Talents Management Concept, 2010)
W sporcie do uzyskania wysokiego poziomu konieczne jest posiadanie uzdolnień do gry (talentu). W sprzyjających warunkach w 8-, 10-letnim procesie treningowym są one przekształcane w umiejętności. Uzdolnienia sportowe są wartością unikalną, są wrodzone i konieczne wydaje się odpowiednie zarządzanie nimi. Istotna jest też walka o talenty w spor-cie, coraz trudniejsza w obliczu globalizacji i różnych jej przejawów. Firmy sportowe bowiem przewagę konkurencyjną uzyskują m.in. przez wysokie kompetencje swoich pracowników, a te kształtowane są na bazie uzdolnień. Uwzględniając światowe trendy, a także niską efektywność tradycyjnego systemu zarządzania młodymi utalentowanymi sportowcami w Polsce, pod koniec 2009 r. zainicjowano projekt pn. "Uzdolniony sportowo Dolnoślązak", którego głównym celem jest diagnozowanie, monitorowanie i wspieranie uzdolnień go gry.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 556-564
Keywords: talent; zarządzanie talentami; model szkolenia; uzdolniony sportowo Dolnoślązak; diagnozowanie; wspieranie rozwoju