Wybrane praktyczne aspekty wdrażania Przemysłu 4.0 - Abrich, Zuzanna (Selected Practical Aspects of Implementing Industry 4.0, 2022)
Wiele przedsiębiorstw wdrażających ideę Przemysłu 4.0 w dalszym ciągu bada tematykę czwartej rewolucji przemysłowej pod kątem nowych możliwości jej wdrażania we własnych zakładach produkcyjnych. Obecnie obserwuje się trend wykorzystania technologii wytwarzania addytywnego, wraz z którym poszerzają się możliwości wprowadzania innych innowacji technologicznych dla rozwoju inteligentnych fabryk. Proces ten wspiera wzrastająca industrializacja, informatyzacja oraz cyfryzacja, wdrażanie integracji pionowej i poziomej w całych zakładach, a także nastawienie na rekonfigurację linii produkcyjnych w kierunku inteligentnego wytwarzania. Artykuł ma na celu wskazanie nowych rozwiązań dla przedsiębiorstw specjalizujących się w wytwarzaniu za pośrednictwem druku 3D, stwarzając im możliwości dalszego rozwoju w duchu czwartej rewolucji przemysłowej, a także wskazując płynące z tego tytułu korzyści i potencjalne zagrożenia.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 9-24
Keywords: przemysł 4.0; inteligentna fabryka; integracja pozioma; integracja pionowa; logistyka 4.0; Industry 4.0; smart factory; horizontal integration; vertical integration; logistics 4.0