Rozwój infrastruktury logistycznej Korei Północnej - Nawrocka, Dominika (Analysis of the Development of North Korea’s Logistics Infrastructure, 2022)
Korea Północna to kraj tajemniczy i nieodkryty. Gdy cały świat idzie do przodu, w Korei Północnej czas się zatrzymał, co głównie spowodowane jest jej kilkudziesięcioletnią izolacją i niechęcią do świata zewnętrznego. Celem artykułu jest wykazanie niskiego stopnia rozwoju poprzez porównanie go ze stopniem rozwoju analogicznej infrastruktury w krajach sąsiednich, czyli: Wietnamie, Tajlandii, Laosie i Filipinach. W artykule zostały opisane podstawowe definicje dotyczące logistyki krajowej. Ponadto przybliżono politykę, strategię i rozwój społeczny oraz gospodarczy za rządów Kim Dzong Una, co powinno pozwolić lepiej zrozumieć realia i system panujący w Korei Północnej. Ponadto został przeanalizowany transport drogowy, kolejowy, lotniczy i morski. Zbadano poszczególne środki transportu, to, jak funkcjonują, a także jak działały na przestrzeni lat. Następnie infrastruktura ta została porównana z infrastrukturą rozwijających się krajów azjatyckich.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 53-70
Keywords: Korea Północna; transport samochodowy; transport kolejowy; transport morski; transport lotniczy; analiza porównawcza; North Korea; car transport; rail transport; sea transport; air transport