Zastosowanie metody CSI w ocenie jakości usług komunikacji miejskiej w Sieradzu - Sobczyk, Milena (Application of the CSI Method in the Assessment of the Quality of Transport Services Offered by MPK Sieradz, 2022)
Konkurencja na dzisiejszym rynku jest tak silna, że świadczone usługi muszą być na jak najwyższym poziomie. W innym wypadku istnieje ryzyko utraty klientów. Z tego powodu przedsiębiorstwa powinny ciągle monitorować i ulepszać oferowane klientom usługi. Celem niniejszego artykułu jest zbadanie i pomiar oczekiwań wraz ze stopniem zadowolenia klientów z oferowanych przez MPK Sieradz usług przewozowych. Do jego osiągnięcia wybrano metodę Customer Satisfaction Index – opisano jej etapy i przywołano niezbędne wzory. Po uzyskaniu wyniku o wartości 69% utworzono mapę jakości, która pozwoliła zobrazować, jak klienci – pod względem oceny i wagi – zapatrują się na poszczególne wymagania.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 85-98
Keywords: jakość usług; metoda CSI; komunikacja miejska; quality of services; CSI method; public transport