Narzędzia wspierające optymalizację transportu drogowego - Warsewicz, Marta (Tools Optimising Road Transport, 2022)
Rozwój branży TSL sprawił, iż Polska zyskała miano największego przewoźnika w transporcie drogowym Unii Europejskiej (Mroczek, 2020). Wraz ze wzrostem oraz pojawiającymi się wyzwaniami występuje potrzeba usprawniania procesów transportu, co jest możliwe dzięki coraz bardziej powszechnym rozwiązaniom cyfryzacji. Artykuł ma na celu przedstawienie narzędzi, aplikacji oraz technologii wspierających optymalizację transportu drogowego, a także wyróżnienie ich zalet i wad oraz wskazanie wykorzystania przez zleceniodawców i przewoźników. Praca bazuje na obserwacji własnej oraz analizie źródeł, tj. raportów, publikacji oraz źródeł internetowych.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 99-110
Keywords: transport; spedycja; logistyka; przewoźnicy; cyfryzacja; shipping; logistics; carriers; digitalization