Specyfika logistyki i transportu w obsłudze sektora filmowego – analiza przypadku - Zich, Andrzej (The Specifics of Logistics and Transportation in Film Production – Case Study, 2022)
Produkcja filmowa niejednokrotnie utożsamiana jest z gotowym produktem w postaci alegorycznego filmu, który poprzez wyrafinowane zabiegi artystyczne dąży do wywoływania konkretnych emocji w odbiorach. Wizualne procedery twórców zazwyczaj są po cichu i bez rozgłosu wspierane przez podmioty organizacyjne, których praca jest równie wymagająca i kreatywna co twórczość artystyczna. Logistyka wszystkich ruchomych i wrażliwych elementów w świecie kinematografii wiążę się z odpowiednią organizacją produkcji, której nie sposób uniwersalnie skategoryzować ze względu na mnogość i różnorodność zależnych czynników produkcyjnych. Każdy film ma za sobą wsparcie nie tylko artystów, ale również logistyków i organizatorów, dbających o sprawny i efektywny przebieg produkcji filmowej. W tekście zidentyfikowano wyzwania i problemy logistyczne, które stawia pełnometrażowy film fabularny.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 111-124
Keywords: logistyka; transport; produkcja filmowa; branża kinematograficzna; logistics; transportation; film production; movie industry